
Gdzie są granice dla życia?
12 kwietnia 2010, 16:01Międzynarodowa ekspedycja na statku badawczym James Cook bada głębokomorskie kominy wulkaniczne w Rowie Kajmańskim. Okazuje się, że we wrzących źródłach na głębokości pięciu kilometrów znajdują się nie tylko zdumiewające formacje geologiczne, ale i życie.

Pierwsze dziecko po terapii ksenonem
12 kwietnia 2010, 11:51Riley Joyce to pierwsze na świecie dziecko, któremu podano ksenon, by zapobiec trwałemu uszkodzeniu mózgu. Technikę opracowała prof. Marianne Thoresen z Uniwersytetu Bristolskiego. Wdrożono ją w tamtejszym Szpitalu św. Michała.
Przestrzenny obraz z MIT-u
12 kwietnia 2010, 09:59Naukowcy z MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) pokazali technologię nazwaną roboczo Surround Vision. Ma ona być czymś podobnym do Surround Sound, jednak będzie wykorzystywała obrazy nie dźwięk.

„Rój” zbada ziemskie pole magnetyczne
11 kwietnia 2010, 08:07Earth Explorer to seria ambitnych projektów badawczych Europejskiej Agencji Kosmicznej. Satelity GOCE, SMOS i CryoSat już krążą nad naszymi głowami, kolejny projekt, Swarm, zostanie zrealizowany do 2012 roku we współpracy z firmą Eurockot. Swarm to zespół trzech satelitów do badania ziemskiego pola magnetycznego.
Można odwrócić skutki autyzmu?
9 kwietnia 2010, 11:44Amerykańscy naukowcy opracowali metodę diagnozowania autyzmu na podstawie próbek krwi. Stwierdzili również, że efekty tego zaburzenia mogą być w większym stopniu odwracalne niż dotąd sądzono. Wystarczy zastosować leki oddziałujące na metylację pewnych genów.

Genetyka sushi
9 kwietnia 2010, 08:43Dzięki jedzeniu sushi bakterie zamieszkujące ludzki przewód pokarmowy nabywają geny kodujące enzym rozkładający twarde ściany komórek glonów. Wygląda więc na to, że pokarmy rzeczywiście nas w jakiś sposób definiują, a na pewno ujawniają umiejętności współpracujących z nami mikrobów.

Glony spowalniają czarne węże
8 kwietnia 2010, 10:32Czarne żółwiogłowce australijskie (Emydocephalus annulatus) są częściej obciążane przetrwalnikami glonów niż węże pokryte naprzemiennymi czarnymi i białymi pasami. W praktyce oznacza to, że te pierwsze są gorszymi pływakami, bo nie są w stanie osiągnąć tak dużych prędkości jak inaczej ubarwieni przedstawiciele gatunku.

Wytrenuj sobie mózg zwycięzcy
8 kwietnia 2010, 07:16Co wspólnego może mieć Whoopi Goldberg z neurobiologią? Ależ bardzo wiele, tak twierdzą Jeff Brown i Mark Fenske, autorzy pracy „Mózg zwycięzcy". Wykorzystując psychologię i rezonans magnetyczny mózgu postanowili oni zbadać, jak działa umysł osoby sukcesu. Oraz jak go takiego działania nauczyć.

Gołębie mądrzejsze od ludzi
6 kwietnia 2010, 12:04Zwykliśmy uważać ludzi za najinteligentniejsze ze stworzeń, a nasze zdolności matematyczne są - oprócz językowych - tym, co potwierdza ten pogląd. Jednak badania nad paradoksem Monty Halla wykazały, że w rozwiązywaniu, przynajmniej niektórych, problemów matematycznych ludzie radzą sobie gorzej niż... gołębie.
Insektaria w służbie ludzkości
6 kwietnia 2010, 12:04Georges Brossard to kanadyjski miłośnik owadów, który w czasie 35 lat pracy założył kilka insektariów w różnych rejonach świata i zajmuje się pozyskiwaniem okazów muzealnych dla tych instytucji. W jednej z nich – w Montrealu – co roku organizuje się poczęstunek z potrawami przygotowanymi przez profesjonalnych szefów kuchni.